CADRUL NATURAL
Invecinat cu judetele Suceava la nord, Harghita la vest, Bacau la sud si cu judetele Iasi si Vaslui la est, Judetul Neamt este situat in partea central-estica a Romaniei si se incadreaza, din punct de vedere geografic, intre 46040' si 47020' latitudine nordica si 25043' si 27015' longitudine estica. Formele de relief au inaltimi cuprinse intre 1907m (varful Ocolasul Mare) si 169 m (lunca Siretului).
Relieful
Relieful judetului Neamt se suprapune partial Carpatilor Orientali, Subcarpatilor Moldovei si Podisului Moldovenesc. Asadar unitatile de relief predominante in judet sunt cea muntoasa, reprezentata de Carpatii Orientali (prin muntii Bistritei, masivul Ceahlau, muntii Hasmas, muntii Tarcau si muntii Stanisoarei), care ocupa 278.769 ha (51% din suprafata judetului). De asemenea putem aminti unitatea subcarpatica, reprezentata de Subcarpatii Moldovenesti, si cea de dealuri, ale Podisului Central Moldovenesc.
Neindoielnic, din intreg lantul Carpatilor Orientali, Masivul Ceahlau este cel mai impresionant, atat prin frumusetea deosebita a peisajului oferit, cat si prin aspectul sau impunator. Toate acestea l-a facut unul dintre muntii cei mai cautati de catre turistii din tara, dar si din strainatate. Prezenta vie in folclorul local, inconjurat de o aureola magico-mitologica, imaginea Ceahlaului se reflecta distinct in paginile de literatura sau in operele artistilor plastici, ca de altfel intreg tinutul Neamtului. Pe langa acesta, nu putem sa nu mentionam Cheile Bicazului, strabatute de raul Bicaz.
Reteaua hidrografica
Lungimea totala a raurilor ce traverseaza judetul Neamt este de peste 2000 km. Dintre acestea, Bistrita are 118,0 km, Moldova 70,0 km, Cracau 58,0 km, Ozana 54,0 km, Siret 42,1 km.
Din punct de vedere al debitelor, cele mai importante rauri ale judetului sunt Siret, Moldova si Bistrita. Din punct de vedere al regimului de alimentare, apele subterane au o pondere de 15-30%, iar cele din topirea zapezii intre 30-40%.
Lacurile existente pe teritoriul judetului sunt artificiale, fiind amenajate in scopuri complexe (hidroenergetice, pentru atenuare viituri, irigatii, piscicultura, rezerva de apa, agrement). Dintre toate, acumularea Izvorul Muntelui este cea mai importanta, avand o suprafata de aproximativ 3120 ha si un volum de apa de aproximativ 1251 milioane m3.
Clima
Clima judetului Neamt este temperat continentala.
Arii protejate in judetul Neamt
Ariile naturale de interes national si local ocupa suprafata de 38.448 ha. Dintre acestea, poate cele mai impresionante sunt Parcul National Ceahlau, cu o suprafata de 7.742 ha si Parcul National "Cheile Bicazului", cu 3.315 ha. O alta arie protejata, de interes national, este rezervatia naturala de la Vanatori si care cuprinde 26.380 ha.
Dintre ariile protejate de interes local pot fi amintite rezervatia forestiera de la Dobreni, lacul Izvorul Muntelui (cu 150 ha), rezervatia floristica "Dealul Vulpii" si rezervorul fosilifer "Cernegura" (aflate in apropiere de Piatra-Neamt), Cheile Sugaului - Munticelu, pesterile Tosorog si Munticelu (zona Bicaz Chei), stanca de la ªerbesti. De asemenea, nu putem sa nu amintim si de Padurea de argint sau Codrii de arama, situate intre localitatile Agapia si Varatec.
La acestea se adauga Rezervatiile Naturale Dobreni, Gosman, Brates, Borca, Lacul Cuiejdel si Secu, Rezervatia "Codrul Secular Runc", ariile naturale protejate Pietricia, Cozla si Agircia (din zona Piatra-Neamt), ariile speciale avifaunistice Lacurile Pangarati si Vaduri.
TURISMUL in judetul Neamt
Turistii sunt atrasi de aceste locuri fie datorita minunatelor privelisti si a climei placute, fie datorita vestigiilor istorice intalnite aproape la tot pasul.
Obiectivele de interes turistic din judetul Neamt sunt multe. Statiunile balneare Baltatesti si Oglinzi, statiunea turistica Durau, salba vechilor manastiri - incepand cu Neamtul, una dintre cele mai vechi manastiri din Moldova (1367), cu mormantul lui Petru Musat, insemnat centru de tiparituri; apoi Secu, ctitoria lui Nestor Ureche (1602), cu frumoase manuscrise, adevarate opere de arta; Agapia, mentionata documentar in 1437 si ajunsa celebra prin picturile din tinerete ale lui Nicolae Grigorescu; Varatecul si celelalte.
Pe drept cuvant se poate spune ca, raportat la suprafata, Neamtul este tinutul cu cele mai multe lacasuri de cult din lume (biserici, manastiri, schituri).
La acestea se adauga obiectivele memorialistice (casele memoriale I. Creanga, C. Hogas, V. Micle, Al. Vlahuta, M. Sadoveanu) si muzeale (detalii in paginile Complexului Muzeal Judetean).
In ceea ce priveste capacitatile de cazare existente, in activitatea de turism functioneaza 15 hoteluri, 120 de pensiuni turistice si agroturistice si 50 de cabane. Aceste structuri de primire turistica cu functiuni de cazare detin licente de functionare eliberate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Respectivele unitati au oferit turistilor 1.210 camere cu 3.030 paturi
Ultimele comentarii
Va rog schimbați nr de tel afișat pe site, nu este valabil. Noul nr este (0758) 837 792. Multumesc
Pacat de pensiunea superba si de pozitionarea perfecta spre munte; doamna de la receptie este de asemenea o draguta....
Am avut o rezervare la aceasta pensiune pentru acest week-end si am avut marea neplacere sa am dea face cu nea\'...
Totul ok: conditii cazare , distanta fata de mare, proprietar serios si f. amabil.