Judetul Giurgiu este situat in partea de sud a Romaniei, pe cursul inferior al Dunarii, strabatut de paralela de 43° 53’ latitudine nordica si de meridianul 25°59’ longitudine estica.
Amplasarea pe malul Dunarii de-a lungul a 72 km confera judetului posibilitatea de a avea legaturi fluviale cu tarile riverane si Marea Neagra. Vecinii sai sunt : judetul Calarasi la est, judetul Teleorman la vest, judetul Ilfov si judetul Arges la nord-vest si judetul Dimbovita la nord.
Suprafata judetului este de 3526 km2 , reprezentand 1,5 % din suprafata tarii.
Resedinta judetului este municipiul Giurgiu , aflat la 64 km de capitala tarii pe ruta Bucuresti-Sofia-Atena sau Bucuresti-Istambul.
Atestat documentar inca din secolul XIV, municipiul Giurgiu a fost gazda unor premiere tehnice : prima linie de cale ferata din Romania (Bucuresti-Giurgiu ), prima linie de telegraf si podul de peste Dunare.
Savanti de renume european au vazut lumina zilei pe aceste locuri, precum matematicianul Miron Nicolescu , istoricul literar Nicolae Cartojan, scriitorul Tudor Vianu, poetul Vasile Militaru , pictorul Nicolae Darascu si altii.
Giurgiu este un important punct de trecere a frontierei pentru traficul de marfuri si persoane. Municipiul Giurgiu este unul dintre cele mai importante porturi romanesti la Dunare.
In nordul judetului sunt in exploatare zacaminte de titei , iar din albiile Dunarii si raurilor ce strabat judetul sunt extrase nisipuri si pietrisuri.
Apartinand Campiei Romane, suprafata judetului este alcatuita din paduri si terenuri arabile.
Judetul Giurgiu are in componenta un municipiu, doua orase, 51 comune si 166 sate.
Populatia judetului era la 1 ianuarie 2006 de 285347 persoane si reprezenta 1,3 % din populatia Romaniei.
In economia judetului Giurgiu se disting ca activitati cu pondere semnificativa, agricultura, industria si comertul.
In cadrul industriei judetului reprezentative sunt: industria alimentara, a bauturilor si tutunului, productia de energie electrica si termica, captarea, tratarea si distributia apei, extractia petrolului si gazelor naturale, industria textila si a confectiilor din textile.
In anul 1996 a luat fiinta Regia autonoma “Zona Libera “ Giurgiu amplasata in partea de sud-est a municipiului Giurgiu, pe o suprafata de 163.54 ha, care s-a transformat incepand cu 01.06.2004 in societate comerciala pe actiuni.
Infiintarea Zonei Libere Giurgiu a creat posibilitati noi pentru dezvoltarea tuturor activitatilor economice.
Facilitatile oferite de Zona Libera atrag interesul investitorilor romani si straini, care prin concesionarea si inchirierea de spatii desfasoara activitati de productie, comert si servicii.
Ultimele comentarii
Va rog schimbați nr de tel afișat pe site, nu este valabil. Noul nr este (0758) 837 792. Multumesc
Pacat de pensiunea superba si de pozitionarea perfecta spre munte; doamna de la receptie este de asemenea o draguta....
Am avut o rezervare la aceasta pensiune pentru acest week-end si am avut marea neplacere sa am dea face cu nea\'...
Totul ok: conditii cazare , distanta fata de mare, proprietar serios si f. amabil.