Repere istorice - Targoviste resedinta voievodala pana in 1600
Descoperirile arheologice din albiile raurilor Arges, Ialomita si Dambovita, precum si din orasul Targoviste atesta existenta unei vieti intense inca din paleolitic.
Targoviste a devenit capitala istorica a regiunii Valahia, in timpul perioadei feudale, cand intre 1386 si 1418, Mircea cel Batran a stabilit resedinta sa domneasca aici. De-a lungul secolelor, Targoviste a continuat sa fie principala cetate de scaun ducand o politica de independenta sub domnia lui Vlad Tepes, Radu cel Mare , Neagoe Basarab, Radu de la Afumati, Petru Cercel. Desi in 1660, din ordinul turcilor se distruge Curtea Domneasca, iar Bucurestiul a devenit noua capitala a Regiunii, Targovistea continua sa fie implicata in afacerile politice si economice.
Potlogi - monument de arhitectura medievala, Palatul Brancovenesc - in prezent in plin proces de restaurare.
Repere economice
Economia judetului este complexa, predominanta fiind industria care prezinta un grad ridicat de diversificare. Industria prelucratoare detine ponderea predominanta ( peste 80%) in productia industriala a judetului cu activitati preponderente in industria metalurgica ( 40%), industria de masini si echipamente, fabricarea materialelor de constructie si a altor produse din minerale nemetalice, industria de masini si aparate electrice, industria chimica, industria textila si de confectii. Industria extractiva se concretizeaza in exploatarea de titei, gaze naturale, carbune si agregate minerale pentru constructii.
Judetul Dambovita produce energie electrica pe carbune (Electrocentrala Doicesti) si hidro (Complexul de micro hidrocentrale de la Dobresti si Scropoasa).
Productia agricola este reprezentata echilibrat pe cele doua componente : cultura vegetala si cresterea animalelor.
Din suprafata totala a judetului, terenul agricol reprezinta 61,4% iar 29,8% paduri si terenuri cu vegetatie forestiera.
Din totalul suprafetei agricole 70% sunt terenuri arabile, 17,7% pasuni, 8,2% fanete, 4,0% livezi si vii.
In domeniul vegetal ponderea cea mai mare o detine cultura cerealelor, cartofilor si legumelor.
In judetul Dambovita isi desfasoara activitatea 3 statiuni de cercetare stiintifica in domeniile pomicultura, piscicultura si cresterea ovinelor.
Ultimele comentarii
Va rog schimbați nr de tel afișat pe site, nu este valabil. Noul nr este (0758) 837 792. Multumesc
Pacat de pensiunea superba si de pozitionarea perfecta spre munte; doamna de la receptie este de asemenea o draguta....
Am avut o rezervare la aceasta pensiune pentru acest week-end si am avut marea neplacere sa am dea face cu nea\'...
Totul ok: conditii cazare , distanta fata de mare, proprietar serios si f. amabil.